Een eclectisch interieur: wat is het en hoe creëer je het?

Een eclectisch interieur: wat is het en hoe creëer je het?

on - onderwerp

We zien de term ‘eclectisch’ steeds vaker voorbij komen, maar wat betekent het en wat kenmerkt deze woonstijl precies? De eclectische woonstijl is een mengelmoes van allerlei verschillende woonstijlen. Binnen een interieur in de eclectische stijl mag heel veel, al moet je wel rekening houden met een aantal factoren. In dit blog lees jij alles wat je moet weten over deze bijzondere woonstijl.

Eclectisch betekent eigenlijk ‘het beste uitkiezend’. Het woord draait dan ook om het combineren van verschillende elementen uit allerlei stijlen. Je herleeft oude woonstijlen en kiest het allerbeste uit verschillende stijlperiodes. Bovendien laat je met deze mengelmoes van stijlen jouw persoonlijkheid zien door alles op een creatieve wijze te combineren. Een eclectisch interieur is spannend en avontuurlijk, je hebt dus best wel wat lef nodig wil je deze interieurstijl implementeren.

De kenmerken van een eclectisch interieur

Een eclectisch interieur breekt met tradities en regels. Vanuit iedere woonstijl kun je deze stijl neerzetten. De eclectische woonstijl staat daarnaast los van trends. Het idee is dat je een eclectisch interieur kunt beginnen vanuit iedere interieurstijl. Van klassiek modern tot bohemien en van industrieel tot minimalistisch. Kortom; iedere stijl kan het uitgangspunt zijn voor jouw eclectische interieur. Doordat bijna alles mag, kan jouw woning wel snel rommelig overkomen. Houd je daarom vast aan de kenmerken van een eclectisch interieur, dan moet het goed komen!

1. Zorg voor een rustige basis

Pas op met drukke kleuren, patronen of behang op de muur. Door de basis rustig te houden, zoals neutrale kleuren, kun je variëren met meubels en accessoires. Zorg er wel voor dat ze allemaal goed bij elkaar passen, anders wordt het geheel wellicht te druk.

2. Mix materialen, kleuren en patronen

De stijl kenmerkt zich door het gebruik van verschillende kleuren, materialen en patronen. Dit gaat veel verder dan alleen decoratie en verlichting, ook meubels komen er aan te pas. Heb je meubels thuis die bij één woonstijl passen? Laat deze achterwege en kies voor items die variërend zijn in vorm en uitvoering. Printjes doen het ook goed in een eclectisch interieur. Denk bijvoorbeeld aan kussens in een bloemenprint en combineer die met een geruit vloerkleed. Fluweel en vintage leer is materiaal wat veel naar voren komt in een eclectisch interieur. Past dit echt niet bij jou? Dat is het leuke van het eclectische interieur; je kunt verschillende stijlen met elkaar combineren en dus voor totaal iets anders gaan.

 

Shop hier kussens in allerlei prints en materialen

 

Shop hier vloerkleden met een print

 

3. Zorg voor eyecatchers in huis

Bij een eclectisch interieur hebben accessoires de hoofdrol. Door specifieke items te kiezen, laat je jouw persoonlijkheid naar voren komen. Hang bijvoorbeeld allerlei foto’s en kaarten in lijstjes aan de wand of presenteer je favoriete souvenirs bij elkaar in een mooie kast. Wat verder onmisbaar is in de eclectische stijl, is kunst. Combineer met een gerust hart verschillende werken en stijlen met elkaar.

4. Trends volgen is niet nodig

Hoewel we van woonstijlen zijn gewend dat ze meegaan met de trends, staat het eclectische interieur hier helemaal los van. Dit komt doordat deze stijl eigenlijk één grote mix is van alle woonstijlen en hierin jouw eigen persoonlijkheid dus naar voren komt. Het leuke hieraan is dat ieder interieur verschilt.

5. Combineer oud en nieuw

Het mixen van oude en nieuwe items is een uitgangspunt dat perfect bij de eclectische woonstijl past. Kies bijvoorbeeld voor een grote houten eettafel waar je verschillende eetkamerstoelen omheen zet. Denk aan vintage leren stoelen en fluwelen exemplaren. Zet een strakke moderne bank in de woonkamer en combineer die met een retro salontafel. Heb je een erfstuk of een antiek meubelstuk? Perfect! Plaats deze naast een modern design, zo creëer je nog meer een eclectisch effect.

Shop hier alle eetkamerstoelen

 

Shop hier alle salontafels

 

Laat je inspireren voor jouw eclectische woning. Bekijk hier meer inspiratie!